POLITYKA PRYWATNOŚCI SERWISU INICJATYWY.INFO

z dnia 12.04.2020

Niniejszy dokument opisuje politykę prywatności i plików cookies oraz zasady postępowania z danymi osobowymi, wykorzystywania plików cookies i innych technologii w ramach strony internetowej www.inicjatywy.info

§1 DANE OSOBOWE

  1. Użytkownik może przekazać swoje dane osobowe za pomocą formularza kontaktowego. Dane przetwarzane zostają w celu komunikacji Administratora z Użytkownikiem;
  2. Administrator gwarantuje poufność przekazanych mu danych osobowych;
  3. Administrator nie udostępnia przekazanych mu danych jakimkolwiek podmiotom trzecim;
  4. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione;
  5. Uprawnienia użytkownika związane z przetwarzaniem danych osobowych:
    1. prawo dostępu do danych osobowych;
    2. prawo do sprostowania danych osobowych;
    3. prawo do usunięcia danych osobowych;
    4. prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych;
    5. prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych;
    6. prawo do przenoszenia danych;
    7. prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych);
    8. prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli taka zgoda została wyrażona.

§2 PLIKI COOKIES I INNE TECHNOLOGIE

  1. Administrator wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka), czyli niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na urządzeniu końcowym Użytkownika (np. komputerze, tablecie, smartfonie). Cookies mogą być odczytywane przez system teleinformatyczny Administratora;
  2. Administrator przechowuje pliki cookies na urządzeniu końcowym Użytkownika, a następnie uzyskuje dostęp do informacji w nich zawartych w celach statystycznych, w celach marketingowych (remarketing) oraz w celu zapewnienia prawidłowego działania Strony;
  3. Administrator informuje niniejszym Użytkownika, że istnieje możliwość takiej konfiguracji przeglądarki internetowej, która uniemożliwia przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym Użytkownika. W takiej sytuacji, korzystanie ze Strony przez Użytkownika może być utrudnione;
  4. Administrator wskazuje niniejszym, że pliki cookies mogą być przez Użytkownika usunięte po ich zapisaniu przez Administratora, poprzez odpowiednie funkcje przeglądarki internetowej, programy służące w tym celu lub skorzystanie z odpowiednich narzędzi dostępnych w ramach systemu operacyjnego, z którego korzysta Użytkownik;
  5. Administrator informuje niniejszym Użytkownika, że stosuje następujące technologie śledzące działania podejmowane przez Użytkownika w ramach Strony oraz zbierające pliki cookies:
    • kod śledzenia Google Analytics – w celu analizy statystyk Strony; Korzystanie z usług Google Analytics wiąże się z zaimplementowaniem w kodzie Strony udostępnionego przez Google kodu śledzącego (tzw. tracking code). Kod ten bazuje na plikach cookies, ale może wykorzystywać również inne technologie śledzące; zbierane w tym zakresie informacje są całkowicie anonimowe i nie pozwalają na identyfikację użytkownika;
    • komentarze Disqus – dodając komentarz na Stronie, przekazujesz swoje dane osobowe w zakresie imienia i nazwiska, adresu e-mail, adresu strony internetowej, adresu IP i treści komentarza. Dane zostają zapisane bezpośrednio w systemie Disqus. Do systemu Disqus, dane Użytkownika trafiają na podstawie odrębnej umowy Użytkownika zawartej z tą firmą. Dane przetwarzane są na podstawie zgody Użytkownika wynikającej z dodania komentarza. Niektóre dane (imię i nazwisko, zdjęcie profilowe) są dostępne publicznie przy dodanym przez Użytkownika komentarzu;
    • kontakt poprzez formularz kontaktowy – Użytkownik poprzez formularz kontaktowy przekazuje swoje imię oraz swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Wiadomość może zawierać inne dane osobowe. Podstawą prawną przetwarzania danych osobowych w tej sytuacji jest zgoda Użytkownika wynikająca z zainicjowania kontaktu z Administratorem. Dane osobowe przekazywane Administratorowi w ten sposób przetwarzane są wyłącznie w celu kontaktu. Treść korespondencji może podlegać archiwizacji. Korespondencja przechowywana jest na serwerze skrzynki pocztowej.

§3 LOGI SERWERA

  1. Korzystanie ze Strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest Strona;
  2. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera. Logi obejmują m.in. adres IP Użytkownika, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym, z jakiego korzysta Użytkownik;
  3. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze;
  4. Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze Strony i nie są wykorzystywane przez Administratora w celu identyfikacji Użytkownika;
  5. Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania Stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.